INFO COVID-19 - putujte sigurno !

Etno muzej

Etno muzej

Našu tradiciju njegujemo i kroz brižno čuvane eksponate u Etno muzeju, pa vas pozivamo da zakoračite u neka prošla vremena te iz prve ruke dobijete dojam kako su nekada živjeli vrijedni ljudi ovoga kraja. Riječ je o zbirci koja ima dušu, koja je stvarana s entuzijazmom i ljubavlju.
Njezin je začetnik Vittorio Rossoni, rođen 1942. godine u Kašteliru. Kao trinaestogodišnji dječak s majkom je otišao u Trst, gdje je odrastao, zaposlio se i zasnovao obitelj. No uvijek ga je vukla ljubav prema rodnom kraju u koji se vraćao s mnogo emocija. Kada je krenuo s obnovom obiteljske kuće, pronašao je više starih predmeta koji su, zapravo, bili početak njegove zbirke.

Zahvaljujemo g. Vittoriju Rossoniju na donaciji.

Ljubav prema starinama bivala je sve jača, pa se Vittorio trudio da uvijek pronalazi nove predmete za svoju zbirku, odbačene u prirodi, ili po lokalnim domaćinstvima. Tako se njegova konoba kroz dva desetljeća napunila brojnim eksponatima koji pričaju povijesne priče kovačima, stolarima, kamenoklesarima, postolarima, bačvarima… Svim onim marljivim ljudima našega kraja na čijoj smo ostavštini izgradili današnji život. Osim predmeta, Rossoni je sačuvao i bogatstvo druge vrste – podatke o njihovim starinskim nazivima, načinima izrade i uporabe, znanje koje odbačene stvari pretvara u riznicu sjećanja. S vremenom je Vittorio Rossoni darovao prikupljene predmete svom rodnom mjestu, a zbirka je stručno obrađena i valorizirana.