Kaštelirski Friday tasting, atraktivni enogastronomski ljetni itinerar

Kaštelirski Friday tasting, atraktivni enogastronomski ljetni itinerar

Kušati domaće proizvode, osjetiti autentičnost kraja, ovdašnjeg načina života i plodova ovog podneblja, doživjeti srdačnost domaćinske atmosfere te otkriti mjesta na koja se može često ponovno doći i svaki put otkriti nešto novo i zanimljivo – to je otprilike zamisao programa Kaštelir Friday Tasting, eksperimentalno pokrenutog prošle godine, a upravo startalog u ovoj, prema očekivanjima mnogih vjerojatno vrlo uspješnoj turističkoj sezoni. Općina Kaštelir-Labinci malo je izvan frekventnijih turističkih tokova, no zato otkriva potencijale za turistički razvoj i atraktivnost sasvim drukčije nego u obalnim središtima. Nije daleko od mora, ali ovdje je mnogo mirnije, prirodnih atrakcija ima u izobilju, poljoprivreda se u tranziciji od tradicije ka suvremenosti odlično snašla i daje vrlo osebujan pečat ovdašnjim proizvodima i ponudi, dakle sve zajedno je zanimljiva cjelina koju je još zanimljivije otkrivati i upoznavati polako, kroz detalje.

Kaštelirski Friday Tasting je svojevrsni „dan otvorenih vrata”, kao što mu samo ime kaže održava se svakog petka od 16 do 20 sati sve do kraja kolovoza, a kroz program obilazaka ovdašnjih OPG-ova i degustacije njihovih proizvoda nudi otkrivanje osam takvih detalja, dragulja u kaštelirskoj kruni enogastronomskih zanimljivoti i užitaka.

U Friday Tasting uključene su dvije vinarije, jedna craft pivovara, jedan OPG koji proizvodi voće, povrće i njihove prerađevine, jedan proizvođač vrhunskog maslinovog ulja, jedan objekt koji nudi učenje izrade domaće tjestenine i slastica, te dva OPG-a koji u svojim kušaonicama nude široki raspon svojih proizvoda: od vina, rakija i maslinovog ulja, do suhomesnatih proizvoda, domaćeg octa i meda. Neke od ovih degustacija su besplatne, neke se plaćaju, kod svih osam OPG-a njihovi se proizvodi mogu i kupiti za ponijeti doma, no najdražesnije je što su svi oni „umotani” u zajedničku priču: putujući od jednog do drugog, autom, biciklom (kojeg u Kašteliru možemo i unajmiti) ili kakogod drukčije, upoznat ćemo i lijepe njegovane kaštelirske krajobraze, i očuvanu tradicijsku arhitekturu, ali prije svega zanimljive i kreativne ljude koji održavaju tradiciju svojih predaka, ili pak poput onih mlađih, ispunjavaju svoj san o životu na svojoj zemlji od plodova svojih ruku.

S obzirom na kratko vrijeme trajanja tog kaštelirskog degustacijskog petka, od 16 do 20 sati, dobro bi bilo unaprijed se organizirati i odlučiti koja će se mjesta posjetiti tog, a koja nekog drugog petka, jer kad dođete prvi put, svakako ćete imati želje i motiva za ponovno doći u posjet mjestima koja niste vidjeli prvi put. Evo stoga nekoliko detalja o tome što vas očekuje na svakoj od osam postaja Friday Tastinga u općini Kaštelir-Labinci.

Lucija Venier u svome domu u Kašteliru održava radionice izrade domaće tjestenine i tradicijskih slastica. Tu ćete lijepo moći umrljati ruke tijestom, ali i biti ponosni što ste naučili raditi žbiriće, kako i Kašteliru zovu ono što drugdje po Istri zovu pljukanci ili makaruni. Lucija Venier će vas provesti kroz umijeće pripreme tijesta za žbiriće od brašna i vode, koja mora biti topla, jer se tako tjestenina pri kuhanju neće sljepljivati. No, žbiriće nećete samo naučiti mijesiti, već ćete ih zajedno s gospođom Lucijom naučiti i skuhati, a zatim ih sa zadovoljstvom pojesti, uz ranije pripremljene preljeve – klasično šugo od govedine, ili za vegetarijance šalša s pomidorima i tikvicama. Naučit ćete i kako se rade fritule, i kušati ih uz čašu domaćeg vina (uz fritule se preporučuje crno), ili pak uz čašu odličnog domaćeg soka od grožđa. Radionice na OPG-u Lucije Venier se održavaju petkom u 18 sati, a cijena im je 130 kuna po osobi. Možete rezervirati vaš dolazak na tel:+385 91 896 5160

Usred Kaštelira smjestila se jedna od najmlađih istarskih craft pivovara Castellana, koju vode Tina Kovač de Faveri i njezin suprug Gabriele. Trenutačno u ponudi imaju pet piva simpatičnih naziva: Bjonda, Škura, Školar, Školarka i Kaštelirka, a petkom od 16 do 20 sati ovdje možete za cijenu od 100 kuna po osobi kušati dva piva po izboru, uz platu domaćih narezaka i domaći kruh. U sklopu pivovare je i vrlo ugodna taverna, ljeti obogaćena i terasom pokraj bazena, tako da pivo možete pijuckati pokraj vode, uz grickanje tanko narezanog pršuta, pancete, suhog ombola i drugih divota, koje se odlično slažu i sa craft pivom.

Vinarija Cossetto u zaselku Roškići iz svoje poveće i vrlo zanimljive vinske palete za degustaciju u klopu Friday Tastinga nudi tri vina po izboru uz suhomesnate nareske, po cijeni od 75 kuna po osobi, također od 16 do 20 sati. Uz supružnike Alfreda i Melindu Cossetto u kreiranju vina sudjeluje i njihova kći Denise, a njezine su kreacije označene posebnom etiketom Gentile. Zasad su u ponudi Denisina Gentile malvazija i Gentile merlot, a uz ostala, već poznata i etablirana Cosseto vina kao što su njihova crna kupaža Mozaik ili moćna odležana malvazija Rustica, tanimljivo je kušati i njihove novitete, tek nedavno kreirane etikete, kao što je primjerice ‘Vale la pena’ iz berbe 2019., hladno macerirana malvazija s dodatkom svega 10 posto chardonnaya odnjegovanog sur lie metodom; a tu su i dva nedavno lansirana pjenušca: oba se zovu Momento, jedan je rose pjenušac od 80 posto terana i 20 posto chardonnaya, što je prilično jedinstvena i vrlo osvcježavajuća kombinacija, a drugi je od muškata bijelog, napravljen kao brut, ali sortna profinjenost daje mu dojam ugodne slatkoće.

Druga vinarija uključena u kaštelirski Friday tasting je ona obitelji Radoš u selu Tadini, gdje će vas dočekati Dejan Radoš i njegova majka Nadija. Degustacija vina Radoš petkom od 16 do 20 sati je besplatna, a nude se četiri vina: malvazija, teran, muškat žuti i rose od borgonje, stare istarske sorte koja je u kaštelirskom kraju prilično sačuvana. Zaštitni znak ove vinarije je stara kamena krušna peć, koja crtežom poznatog slikara-putopisca Matije Pokrivke krasi etikete njihovih vina, a možete je vidjeti u dvorištu ispred vinarije: kao stvorena je za photo-point pred kojim možete pozirati s čašom vina u ruci.

OPG Čehić na svom imanju uzgaja i vinograde i maslinike i različite vrste voća, a iz svega toga u njihovoj vinariji i destileriji nastaje niz zanimljivih proizvoda od kojih pet po vlastitom izboru u sklopu Friday tastinga možete besplatno kušati u njihovoj kušaonici u Labincima, također od 16 do 20 sati, uz detaljan opis proizvoda i njihovih svojstava koji će vam predočiti domaćica Ana Čehić. Uz domaća vina (malvaziju te kupažu borgonje i merlota) i razne vrste rakija, ovdje možete kušati i vrlo zanimljiv domaći gin, te vjerojatno jedini na svijetu balzamični ocat od malvazije.

Također u Labincima petkom je na dan Friday tastinga za posjetitelje otvoreno i imanje obitelji Paulišić, koja proizvodi nadaleko poznata maslinova ulja Oliveri. Degustacija maslinovih ulja u njihovoj kušaonici je besplatna, a možete dogovoriti i malo atraktivniju ali plaćenu degustaciju u masliniku, koja svakako pruža posebniji doživljaj. Na 7 hektara svojih maslinika obitelj Paulišić uzgaja pedesetak sorti maslina podrijetlom iz svih važnijih maslinarskih zemalja Mediterana. U njihovoj je paleti deset etiketa, od čega su devet monosortna ulja, a deseto je mješavina svih ostalih sorti i ujedno njihovo najnagrađivanije ulje Sangreal. Kroz arome ulja Oliveri vrlo stručno i kompetentno provest će vas sestre Ivana, Ines i Samanta Paulišić, a birani zalogaji ponuđeni su da podvuku i istaknu različite aromatske nijanse pojedinih ulja.

Obitelj Zancola u selu Mezgeci na svom OPG-u obrađuje šest hektara vinograda, maslinika, oranica i voćnjaka, a dobar dio povrtlarske proizvodnje smješten je u njihovim plastenicima. Ariana Zancola i njezin suprug Michele te njezin otac Silvano Bejaković u sklopu Friday tastinga svakog petka od 16 do 20 sati nude besplatne degustacije njihovih vina i maslinovih ulja, marmelada i svježeg voća i povrća, a svi ti plodovi njihova rada mogu se i kupiti. Posjet ovom OPG-u u vrijeme Friday tastinga obuhvaća i obilazak imanja, tako da se posjetitelji mogu upoznati i gdje i kako nastaje sve ono što tamo mogu kušati i kupiti.

Naposljetku, OPG Edija Brčića u selu Rogovići lijepo je i ugodno mjesto za završetak obilaska lokacija uključenih u kaštelirski Friday tasting. Ovdje, po cijeni od 110 kuna po osobi, petkom od 16 do 20 sati možete degustirati dvije vrste rakija, dvije vrste vina, maslinovo ulje, domaće suhomesnate proizvode i domaći kruh, a kako je Edi Brčić iskusni konobar i školovani sommelier, rado će vam i vrlo slikovito objasniti i demonstrirati način degustiranja i vina i maslinovog ulja pa ćete nakon tog kratkog nekolikominutnog tečaja mnogo bolje razumjeti kako prepoznavati njihovu kvalitetu. I atmosfera vrta ispred Brčićeve kušaonice vrlo je ugodna, kao stvorena za druženje uz pijuckanje i grickanje u toplo ljetno predvečerje.

Kaštelirski Friday tasting program je kojeg su zajedno osmislili općina Kaštelir-Labinci, njezina Turistička zajednica, i općinska poljoprivredna udruga Vitis. Ovaj je program jedinstven i po širini proizvoda koji se nude na kušanje, i po tome što pokriva cijelu općinu, i po tome što se provodi redovnim tjednim ritmom kroz cijelu sezonu, ali najviše po tome što je na efektan, funkcionalan i svima koristan način povezao lokalne proizvođače i predstavio ih turističkom tržištu (a i mi domaći smo u tom slučaju turisti i rado ćemo poći u posjet bar nekima od navedenih OPG-ova) kao cjelinu, kao projekt lokalne zajednice koja nudi najbolje što ima iz svoje poljoprivredne i enogastronomske tradicije.

Tekst: Bookaleta– Davor ŠIŠOVIĆ