Kreće projekt brendiranja: Kaštelir-Labinci dobit će imidž i prepoznatljivost kakvu zaslužuju

Kreće projekt brendiranja: Kaštelir-Labinci dobit će imidž i prepoznatljivost kakvu zaslužuju

Pod krilaticom Together In i sloganom “Gdje moderan život susreće tradiciju”
Kreće projekt brendiranja: Kaštelir-Labinci dobit će imidž i prepoznatljivost kakvu zaslužuju

Kaštelir-Labinci specifično je mjesto koje lokacijski predstavlja poveznicu između obale i srca Istarskog poluotoka, pa kao takvo, a i zbog brojnih drugih specifičnosti, zaslužuje respketabilan imidž i prepoznatljivost. Zbog svega je Turistička zajednica Kaštelir-Labinci krenula s projektom brendiranja i prepoznatljivosti ovoga mjesta kao turističke mikrodestinacije. Ključna sintagma koja će se vezati uz ime mjesta je “Together in”, i ona zapravo simbolizira zajedništvo i suradnju svih onih koji svojim djelovanjem čine zajednicu našeg područja, ali i onih koji će upravo Kaštelir-Labince odabrati kao svoju turističku destinaciju. Dakle, koordinirana i homogena suradnja zajednice, kako bi udruženim snagama ostvarili jedinstvenu turističku ponudu.
S obzirom da je riječ o mjestu koje se kontinuirano razvija i ide ukorak s vremenom, dok se istodobno u raznim segmentima njeguje tradicija i ostavština nekih davnih vremena, slogan koji će pratiti projekt Turističke zajednice Kaštelir-Labinci je “Gdje moderan život susreće tradiciju”. Upravo ta kombinacija bi, kada je razvoj turizma u pitanju, mogla biti dobitna. Otvorene su Facebook i Instagram stranice destinacije, a uskoro će se redizajnirati i web stranica.

Ove će se godine, koliko mogućnosti budu dopuštale, TZ posvetiti povratku već dobro poznatih manifestacija. U prvom redu, to je čuvena Gramperijada, manifestacija posvećena krumpiru. Jer isključivo Kaštelirci krumpir zovu gramper, i ne samo to – ova namirnica uzgojena baš na tom području nadaleko je poznata po svojoj kvaliteti i nutritivnim karakteristikama, a kaštelirski krumpir, znaju to svi ljubitelji gastronomije, specifičan je i poseban.

Nadalje, u planu je i organiziranje Ljetnog kina, kroz čiji rad do izražaja dolazi važnost središnjeg parka, a jednako tako park će biti i mjesto gdje će svi moći uživati u koncertu “Romansa i vino” (“Romance&Wine”). Tekuću godinu obilježit će i proslave posvećene svecima – Sv. Kuzmi i Damjanu i Sv. Valentinu kao zaštitnicima Kaštelira te Sv. Ivanu kao zaštitniku Labinaca.

Važan dio projekta brendiranja i promoviranja destinacije bit će i suradnja s Poljoprivrednom Udrugom Vitis,odnosno, isticanje posjete poljoprivrednim gospodarstvima. Stoga će se uvesti novitet u turističku ponudu pod nazivom “Together In Tour”. Ovaj novitet podrazumijeva da će se jednom na tjedan organizirati obilazak u kojem će turisti ciljano posjetiti OPG lokacije u Kaštelir-Labincima, gdje će moći otkriti čari ruralne Istre te kušati vino, rakiju, maslinovo ulje i druge autohtone proizvode. Vjerujemo da će ovakva ponuda biti hit među turistima.

A kako bi se promocija proizvoda lokalnih OPG-ova podigla na još višu razinu, u planu je da se u dogledno vrijeme u centru Kaštelira otvori trgovina u kojoj će se na jednom mjestu moći kupiti proizvodi članova Poljopivredne uruge Vitis. U ovom trenutku posjetiteljima i turistima je dostupna brošura na engleskom jeziku u kojoj su predstavljeni svi članovi Udruge.

Važna novost za razvoj turizma ovoga kraja je i da su se krajem prošle godine Turističke zajednice Poreštine udružile u klaster, odnosno, sklopile su Sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica područja Poreštine. U klasteru su Grad Poreč te općine Tar – Vabriga, Funtana, Kaštelir – Labinci i Vižinada. Cilj udruživanja je zajedničko provođenje aktivnosti usmjerenih razvijanju turističkog proizvoda i promociji destinacije. Dakle, položen je temelj za sinergiju snaga i resursa, pri čemu sve članice klastera zauzimaju svoju poziciju, ne ugrožavajući druge. Ideja je da se klaster pozicionira sa svim svojim specifičnostima te da ga se komercijalizira na tržištu, a sve u svrhu brendiranja i promocije destinacija te svega onoga što imaju u svojoj ponudi. Među ostalim, u zajednički program spadaju biciklističke i tracking staze, odnosno, biciklistički turizam na području koje pokrivaju članice klastera. Koordinator i nositelj projekta klastera je Turistička zajednica grada Poreča.