Povijest

Povijest

Prema mitološkoj priči, grčki moreplovci Argonauti su oko 1200 g. prije nove ere u Kalhidi, na crnomorskoj obali Male Azije, oteli zlatno runo i Crnim morem preko rijeke Ister (današnji Dunav) dospjeli Savom do Alpskih obronaka u Sloveniji. Podzemnim vodama spustili su se do rijeke Mirne, i tu na obroncima osnovali svoje utvrde i nastanili se. Otuda i njihovo ime Istri.

Dolaskom rimskih legija pojavljuje se na obroncima iznad luke Nigrinjan dvorac-utvrda Nigrinjan, čiji ostaci  još i sada postoje. U doba rimljana područje Kaštelira i Labinci nalaze se u sastavu Porečke kolonije te je ovim krajevima prolazila rimska vojna cesta Via Flavia. Rimljani su preko Trsta, rijeke Mirne, Kaštelira i Labinaca ovom cestom, čiji ostaci još postoje, išli za Poreč te dalje za Pulu.

Nedaleko Vie Flavie, iza sela Dvori, pronađeni su 1908. godine ostaci velike gospodarske zgrade – Vila Rustica, iz drugog stoljeća. Rimski posjednik u toj je zgradi podigao čak i posebnu prostoriju posvećenu Bachu, bogu pijanog veselja. Ploča s natpisom se i danas čuva u porečkom muzeju.

Za doba venecijanske vlasti poluotok su naseljavali prognanici iz Dalmacije i Bosne u bijegu pred Turcima. Te su obitelji svojim prezimenima imenovale naselja oko Kaštelira koja se i danas tako zovu. Slična sudbina stvorila je i naselje Labinci. Burna povijest donijela je značajna obilježja koja su razvitak mjesta.

Krajem 18. stoljeća Istra postaje dio Austrije te se mogućnosti domicilnog stanovništva umnogome povećavaju i daju im se veće slobode. U Labincima se 1892. u prostorijama stare župničke kuće otvara talijanska škola, a u Kašteliru 1896. jedna od prvih  hrvatskih škola u Istri.
Rapalskim ugovorom 1920. godine Istra dolazi pod talijansku vlast i odmah prestaju raditi hrvatska škola i glazba, koje opet počinju sa radom tek poslije drugog svjetskog rata, kada Istra biva priključena Jugoslaviji. Od osamostaljenja Hrvatske od Jugoslavije Kaštelir i Labinci, povijesno i geografski bliski te isprepleteni obiteljskim vezama i teritorijem, postaju jedna općina.