Nacionalna kandidatura za nagradu “Najbolja turistička sela”

Nacionalna kandidatura za nagradu “Najbolja turistička sela”

Ministarstvo turizma i sporta odabralo je Općinu Kaštelir-Labinci kao jednu od tri hrvatske kandidatkinje za nagradu “Najbolja turistička sela” koju je ovog svibnja pokrenula Svjetska turistička zajednica (UNWTO). U okviru ove inicijative države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u društvenom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica. Ministarstvo turizma i sporta prikupljalo je prijave na razini Republike Hrvatske zaključno do 20. kolovoza te potom izvršilo evaluaciju po devet područja odabira. Općina je uz podršku svoje Turističke zajednice i savjetodavnu pomoć obrta Euroexpert uložila velik trud kako bi u svojoj prijavi prikazala predanost ka inovacijama i održivosti u razvoju odgovornog i visokokvalitetnog oblika turizma.

„Vizija Općine je razvoj prepoznatljive destinacije, odnosno razvoj autohtonog ruralnog turizma čemu doprinosi usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma, bogata ponuda različitih sadržaja i događaja prilagođenih različitim ciljnim skupinama – ljubiteljima prirode, aktivnog odmora, rekreativcima, gurmanima, vikendašima, lovcima. Od otprilike 1500 stanovnika čak se polovica bavi poljoprivredom te proizvodnjom vlastitih domaćih proizvoda koji se izvrsno uklapaju u autohtonu gastronomsku turističku ponudu. Tako smo petkom pokrenuli Free Friday Tasting, manifestaciju u kojoj posjetitelji mogu besplatno kušati lokalne specijalitete, te uživati u njima po promotivnim cijenama. Poduzetnički interesi u ovoj sredini daju zadatak Općini i lokalnoj turističkoj zajednici da u narednom razdoblju razvoju turizma pristupaju planski i promišljeno. Posljednjih se godina postigao pomak u izgradnji komunalne i prometne infrastrukture te modernizaciji životnog prostora, no s obzirom na rast broja stanovnika, interes poduzetnika i sve veći broj posjetitelja u narednom će se razdoblju morati učiniti znatniji napredak koji će doprinijeti razvoju destinacije, a koji pritom neće negativno utjecati na okoliš i neće narušiti autohtoni izgled sela. Vijest da je Ministarstvo turizma i sporta RH prepoznalo naš trud učinila nas je iznimno ponosnima i pružila nam je dodatni vjetar u leđa za ulaganje daljnjih napora prema razvoju destinacije prepoznatljivog autohtonog imidža, dinamičnog turističkog razvoja koja nudi selektivne oblike turizma, a sadržaje prilagođava svim posjetiteljima. Nacionalna kandidatura za ovu nagradu nije priznanje samo Općini ili Turističkoj zajednici, već je svojevrsno odličje svim našim mještanima, poduzetnicima, ugostiteljima, poljoprivrednicima, iznajmljivačima i drugim vrijednim ljudima“ kazao je općinski načelnik Đulijano Petrović.

Inicijativa “Najbolja turistička sela” uključuje tri stupa i dvije nagrade. Tako će se selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnoga turizma i koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijeliti oznaka “Najbolja turistička sela UNWTO-a”. Onim selima koja pak u potpunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje “Najbolja turistička sela UNWTO-a” kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima. Također, izradit će se i mreža “Najbolja turistička sela UNWTO-a” koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku “Najbolje turističko selo”, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Cilj te inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji i povećati prinos turističkoga sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja. Također, nastoji se unaprijediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Službena objava odabranih i nagrađenih sela bit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu u Maroku.