TZ Kaštelir-Labinci na natječaju HTZ-a dobila 45.000 kuna za dva projekta

TZ Kaštelir-Labinci na natječaju HTZ-a dobila 45.000 kuna za dva projekta

Svoj status u mreži najboljih turističkih sela na svijetu, kao i našu turističku ponudu, sad ćemo moći dodatno poboljšati, jer je Turističkoj zajednici Kaštelir-Labinci odobreno ukupno 45.000 kuna na natječaju Turističkog vijeća HTZ-a koji je namijenjen turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2022. s područja Istarske županije. Novac dolazi iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, a Turističko vijeće HTZ-a odobrilo ga je na svojoj 13. sjednici održanoj 19. srpnja ove godine.

Novac će biti raspodijeljen na provedbu dva projekta. Prvi je izgradnja poučne staze Dva mlina i pratećeg sadržaja, a za taj projekt ide 32.400 kuna. Cilj izgradnje poučne staze je educiranje i informiranje mještana, posjetitelja i turista o šumi, održivom gospodarenju šumama, zaštiti šuma i okolišu. Mlinovi, koji se nalaze uz rijeku Mirnu i na trgu, značajno će pridonijeti obogaćivanju turističke ponude. Dodatni cilj projekta je edukacija mještana i posjetitelja o prirodi destinacije i rijeke Mirne, kao i povijesti i revitalizaciji mlina te održivom gospodarenju šumama. Bit će organiziran i informativno-edukacijski punkt, čime će se poboljšati dostupnost rekreacijske i turističke funkcije šuma.

Drugi projekt su promotivne aktivnosti za najbolje selo UNWTO inicijative u okviru Programa nadogradnje, i za to ide 12.600 kuna. Cilj ovog projekta su promotivne aktivnosti Općine Kaštelir-Labinci, koja je ušla u mrežu 64 najbolja sela na svijetu, kako bi unaprijedili ulogu turizma u ruralnoj sredini, s naglaskom na prirodnu i kulturnu raznolikost te lokalne vrijednosti i aktivnosti, uključujući lokalnu gastronomiju.

Turistička zajednica Kaštelir-Labinci će nakon ovog odobrenja dodjele sredstava potpisati ugovor s Turističkom zajednicom Istarske županije. Prema odrednicama ugovora, 70 posto dodijeljenog novca isplaćuje se nakon potpisivanja ugovora u roku od 30 dana, dok se preostalih 30 posto isplaćuje po ispostavljenom zahtjevu za isplatu sredstava na žiro račun korisnika nakon realizacije projekta i dostavljanja sve potrebne dokumentacije. Rok za dostavu dokumentacije o realizaciji projekata je 15. prosinca 2022. godine.