Kaštelirska craft pivovara Castellana osvojila prestižne medalje

Kaštelirska craft pivovara Castellana osvojila prestižne medalje

London Beer Competition (LBC) postalo je prestižno svjetsko natjecanje kroz koje se ocjenjuju piva iz svih krajeva svijeta, a ovogodišnje šesto izdanje dalo je razlog da vlasnici craft pivovare Castellana iz Kaštelira budu iznimno ponosni – jedini su proizvođači piva iz Hrvatske koji su osvojili medalje, i to dvije srebrne te jednu brončanu.

Iako su s proizvodnjom piva počeli tek prije tri godine, vlasnici Castellane, supružnici Tina Kovač De Faveri i Gabriele De Faveri, već su pokazali da su odabrali pravi put i našli formulu za izvrsnost, što je potvrdio i stručni žiri ovogodišnjeg LBC-a. Craft pivo Školar (belgian ale) dobilo je srebrnu medalju, Bjonda (pale american ale) također svijetli srebrnim sjajem, a pivo Školarka (belgian amber style) okitilo se brončanom medaljom. Svakako valja napomenuti da žiri pristigle uzorke piva ocjenjuje prema tri osnovna kriterija – kvaliteti, vrijednosti koja se dobije za cijenu proizvoda te njegovom izgledu. Upravo to je specifičnost londonskog natjecanja, jer LBC ima za cilj istaknuti one proizvođače koje će krajnji konzumenti odabrati s istinski valjanim razlogom, dok je istodobno riječ o proizvodima koji imaju čistu i adekvatnu vrijednost na tržištu.

A biti među dobitnicima medalja u snažnoj konkurenciji LBC-a doista je velik uspjeh, s obzirom da žiri, kojeg čine najveći europski pivski eksperti iz različitih područja, ocjenjuje piva proizvođača iz brojnih zemalja, od Belgije i Šapnjolske, do Izraela, Sjedinjenih Američkih Država… I baš je mali Kaštelir ovdje pokazao koliko je velik, zahvaljujući talentu i trudu bračnog para De Faveri kojim se promoviraju i Istra, i cijela Hrvatska. Na natjecanju su supružnici završili da ni sami ne znaju točno objasniti kako, s obzirom da je sve krenulo na način da su ih organizatori počeli pratiti na društvenim mrežama, nakon čega im je u kolovozu prošle godine na mail stigla pozivnica da se prijave na natjecanje. Već to im je značilo iznimno mnogo te se nisu ni usudili imati prevelika očekivanja, s obzirom na veličinu natjecanja i snagu konkurencije. Pa je tim više njihov uspjeh značajniji, a i mi im od srca čestitamo na osvojenim medaljama. Svakoga tko se zatekne u kaštelirskom kraju pozivamo da svakako proba Castellana piva, s obzirom da su izvrsne kvalitete, posve prirodna i nastaju prvenstveno od ječma koji se uzgaja na ovdašnjim poljima.