U Kašteliru svečano otvorena “Butiga”, prodavaonica koja nudi najbolje od lokalnih proizvođača

U Kašteliru svečano otvorena “Butiga”, prodavaonica koja nudi najbolje od lokalnih proizvođača

U ugodnoj atmosferi ljetne večeri, uz brojne posjetitelje i uzvanike, u petak 14. srpnja otvorena je “Butiga” u Kašteliru, jedinstvena prodavaonica u kojoj će se domaća i zdrava hrana lokalnih proizvođača moći kupiti cijele godine. “Butiga” je osmišljena zajedničkom suradnjom Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis.

Otvorenju su prisustvovali Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Marko Bratović, predsjednik Poljoprivredne udruge Vitis, Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, općinski vijećnici, brojni suradnici na ovom hvalevrijednom projektu te mnogi mještani, gosti i posjetitelji.

„Otvorenje ove butige znači da imamo priliku podržati naše lokalne OPG-ove, male obrte i sve one koji su uložili svoje srce i dušu u stvaranje izvrsnih proizvoda. Ali također promoviramo i održivost te očuvanje okoliša”, rekao je načelnik Đulijano Petrović

“Butiga” je uređena u prostoru bivše autobusne čekaonice koji se pokazao idealnim za takvu namjenu, a ovim projektom vrijednim 32 tisuće eura nastavila se i pozitivna praksa Općine kojom se vlastite nekretnine stavljaju u funkciju zajednice. Kako je istaknuto na otvorenju, prodavaonica “Butiga” nije samo mjesto kupovine, već i mjesto koje će oživjeti kulturu, tradiciju i identitet Kaštelira i Labinaca. Kroz proizvode koji se nude u “Butigi” svi imaju priliku istražiti autentične okuse, mirise i umjetnost ovdašnjeg kraja. Projekt je ujedno prilika da se podrže lokalni OPG-ovi i drugi proizvođači kroz direktnu kupnju od njih, čime se zapravo kupci povezuju s ljudima koji stoje iza svakog proizvoda.

“Butiga” je nastala kao produkt razvoja održivog turizma na koje se u kaštelirskom kraju stavlja glavni naglasak. Osnovana je s ciljem da se lokalni proizvođači udruže te da vrhunski proizvodi ovog kraja budu svima dostupni cijelu godinu, na novi i drugačiji način. Projekt podržava “Zero kilometer” koncept koji podrazumijeva spoj zdrave hrane i društvene odgovornosti. Cilj mu je smanjenje udaljenosti između proizvođača i konzumenata jer se na taj način smanjuju negativni efekti masovne proizvodnje te čuvaju priroda i bioraznolikost. “Butiga” svojom ponudom omogućuje svima da kupe zdrave i domaće proizvode, podržavajući na taj način lokalnu proizvodnju i održivost kojoj težimo u svakodnevnom životu.

Svečanost otvorenja “Butige” svojim je vokalnim izvedbama uveličala i mlada pjevačica Edina Kurtović, a upriličen je i prigodni domjenak. U 19 sati započeo je i još jedan Friday tasting, koji se od ove godine po novom održava svakog petka tijekom srpnja i kolovoza ispred “Butige”, kroz predstavljanje dva OPG-a i besplatne degustacije njihovih proizvoda. Ovog petka to su bili Vinarija Legovina obitelji Legović iz sela Mekiši pokraj Kaštelira i OPG Brčić u kojem se proizvode ekstra djevičanska maslinova ulja. Svi proizvodi koji se degustiraju na Friday tastingu uvijek su dostupni za kupnju u “Butigi”.

Vjerujemo da će mnogi prepoznati vrijednost i unikatnost prodavaonice “Butiga” koja objedinjuje ono najbolje iz ponude lokalnih proizvođača kaštelirskog kraja, a ujedno vas pozivamo i na sljedeće izdanje Friday tastinga koje će se održati u petak 21. srpnja od 19 do 21 sat. Tada će se predstaviti Brandystra sa svojim odličnim rakijama i likerima te OPG Beaković u kojem nastaju izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja.