U akciji “Zasadi drvo, ne budi panj” simbolično posađeno pet stabala u Kašteliru

U akciji “Zasadi drvo, ne budi panj” simbolično posađeno pet stabala u Kašteliru

Premda nas epidemija ograničava u mnogim aktivnostima, postoje one kojima se možemo posvetiti i koje su ujedno potrebnije nego ikada prije. Pravi je trenutak da prirodi budemo podrška te da sadnjom stabala poboljšamo svoj životni okoliš, stoga se Općina Kaštelir-Labinci simboličnom sadnjom pet stabala uključila u građansku akciju “Zasadi drvo, ne budi panj”.

U petak, 11. prosinca, točno u podne, stabla su na u Kašteliru posadili Enio Jugovac, načelnik općine, Marko Bratović, predsjednik PU Vitis, Vili Kocijančić, predsjednik DVD-a, Danijel Petrović, lovnik te svećenik Želimir Bagavac. Svatko od njih posadio je jedno stablo kojem je tako simblično postao i kum, a lokacija Prisadi, na kojoj su se posadila stabla zamišljena je kao jedna od mnogobrojnih zelenih zona u općini, u budućnosti ovo mjesto moglo bi postati rekreacijska zona.

No akcija ovim hvalevrijednim angažmanom Općine i lokalne zajednice nije stala, već će se nastaviti i u sljedećim mjesecima, sadnjom još više stabala na različitim lokacijama. Također, nastojanja su, ako epidemiološke mjere to budu dopuštale, da se u nju uključi veći broj stanovnika s područja Općine Kaštelir – Labinci.

  • Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala na području naše općine i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele. Općina će u suradnji s Udrugom Vitis organizirati daljnju sadnju stabala te će svim zaintereiranim stanovnicima općine podijeliti sadnice da ih posade gdje žele, kako bi zajedničkim snagama naše okruženje učinili zdravijim i ljepšim – rekao je Enio Jugovac, načelnik Općine Kaštelir – Labinci.

Općina se u ovu pozitivnu akciju uključila punim angažmanom, s obzirom da se na različite načine kontinuirano radi na podizanju kvalitete života stanovnika na području općine. Stoga je ova akcija bio još jedan iskorak u tom smjeru, zajedno s Udrugom Vitis, lokalnim DVD- om i lovačkom udrugom. Te su udruge, naime, blisko povezane s prirodom, svaka na svoj način, i zato su njihovi predstavnici odabrani za kumove. Svećenik Želimir Bagavac nedavno je imenovan župnikom u Kašteliru i Labincima, i nesebično se pridružio akciji sadnje.

– Božićni i novogodišnji blagdani prikladno su vrijeme da se sjetimo jedni drugih i da oživimo svoje zajedništvo. Svima želim sretan i blagoslovljen Božić, rekao je župnik Želimir Bagavac.

Sadnja stabala prva je suradnja ovakvoga tipa na području Općine Kaštelir – Labinci, a zajednička je želja vodstva Općine te lokalnih udruga i klubova da se takve suradnje nastave i u budućnosti, a sve na dobrobit stanovnika.

Posebno srdačnu čestitku svim je mještanima uputio načelnik Enio Jugovac, poželjevši ovom prigodom svima Sretan Božić i nadolazeću Novu godinu, sa željom da ekološka načela i suradnja s prirodom svima postanu način života, kako bi budućim generacijama u ostavštinu dali ono što ima neprocjenjivu vrijednost – zeleno okruženje i zdrav okoliš. Uostalom, stabla koja su odabrana za sadnju su zimzeleni cedrovi, koji simbolički ukazuju na predstojeće Božićne blagdane, i na taj način predstavljaju svojevrsnu blagdansku čestitku svim mještanima.