Kaštelir-Labinci-Castelliere -S. Domenica ušli u kategoriju Program nadogradnje „Najbolja turistička sela prema UNWTO-u”

Kaštelir-Labinci-Castelliere -S. Domenica ušli u kategoriju Program nadogradnje „Najbolja turistička sela prema UNWTO-u”

S ponosom objavljujemo da su Kaštelir-Labinci -Castelliere -S. Domenica nakon kandidature ušli u Program nadogradnje „Najbolja turistička sela prema UNWTO-u”, Svjetske turističke zajednice koja je pod kapom Ujedinjenih Naroda. Ući među odabrane, s obzirom da se kandidiraju sela iz cijelog svijeta, doista je velika čast. Spomenuti Program nadogradnje koristit će brojnim selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za dobivanje priznanja. Ova sela, među kojima su i Kaštelir-Labinci-Castelliere -S. Domenica, dobit će potporu UNWTO-a i njegovih partnera u poboljšanju elemenata područja koja su identificirana kao ona s mogućnošću povećanja potencijala u procesu evaluacije. Najbolji primjeri sela koja prihvaćaju turizam kako bi pružili priliku i potaknuli održivi razvoj istaknuti su u četvrtak 02. studenog na Općoj skupštini Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Madridu.

Nakon ovog proglašenja odabranih izradit će se i mreža “Najbolja turistička sela UNWTO-a” koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku “Najbolje turističko selo”, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje (među kojima su i Kaštelir-Labinci-Castelliere -S. Domenica) kao i stručnjake te partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo turizma i sporta odabralo je Općinu Kaštelir-Labinci kao jednu od tri hrvatske kandidatkinje za nagradu “Najbolja turistička sela”, koju je ovog svibnja pokrenula Svjetska turistička zajednica (UNWTO). U okviru ove inicijative države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u društvenom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica.

Inicijativa UNWTO-a za najbolja turistička sela pokrenuta je kako bi unaprijedila ulogu turizma u zaštiti ruralnih sela, zajedno s njihovim krajolicima, prirodnom i kulturnom raznolikošću te njihovim lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući lokalnu gastronomiju.

Vizija Općine Kaštelir-Labinci-Castelliere -S. Domenica je razvoj prepoznatljive destinacije, odnosno razvoj autohtonog ruralnog turizma čemu doprinosi usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma, bogata ponuda različitih sadržaja i događaja prilagođenih različitim ciljnim skupinama – ljubiteljima prirode, aktivnog odmora, rekreativcima, gurmanima, vikendašima, lovcima. Ujedno, riječ je općini u kojoj se više od polovine stanovnika bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje.

– Našu Općinu Kaštelir-Labinci-Castelliere -S. Domenica već smo do sada učinili prepoznatljivom turističkom destinacijom kojoj će se mnogi gosti s veseljem iznova vraćati. Ulaskom u Program nadogradnje UNWTO-a, dobit ćemo multidisciplinarnu podršku da kvalitetu turističke ponude u kontekstu ruralnog razvoja podignemo na još višu razinu te da u suradnji s biranim stručnjacima idemo prema tomu da jednog dana budemo i među onima koji dobivaju laskavu titulu “Najbolje turističko selo”. Ponosni smo i sretni jer nas je UNWTO prepoznao, i sve ovo nam je potvrda da idemo pravim smjerom – izjavio je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci-Castelliere -S. Domenica

Ukupno 44 sela iz 32 zemlje u pet svjetskih regija dobilo je priznanje 2021. godine. Sva se ističu po svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima, kao i po inovativnom i transformativnom djelovanju te predanosti razvoju turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja (SDG).