Nakon višegodišnje pauze u Kašteliru se ponovno organizira festival posvećen okarini

Nakon višegodišnje pauze u Kašteliru se ponovno organizira festival posvećen okarini

Kaštelirom će se u petak 23. travnja, nakon nekoliko godina pauze, ponovno zaoriti zvuci okarine. Riječ je o manifestaciji “Okarina Fest ’22” koja će se sada održati peti put.

Okarina je maleno, tradicijsko puhačko glazbalo izduljenog oblika koje se najčešće izrađuje od pečene gline. Na našim je prostorima poznata već više od stotinu godina, pa je cilj manifestacije “Okarina Fest ’22”, koja ima i međunarodni značaj, okupiti izvođače koji sviraju na okarini kako bi i mlade generacije potaknuli na upoznavanje sviranja na ovom zanimljivom, starinskom instrumentu. Festival prvenstveno ima svrhu očuvanja tradicije te prezentiranja kulturne baštine Kaštelira, s obzirom da se okarina nekada svirala i ovdje.

Za otkriće sviranja na okarini zaslužan je etnomuzikolog Branislav Ostojić, koji je podatke sakupio pišući knjigu o povijesnom razvoju glazbe na ovim prostorima. Saznanja su ga potaknula da počne organizirati susrete svirača, i to je do sada uspješno odrađeno ukupno četiri puta. Na tim je susretima nastupilo oko 40 izvođača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Mađarske, pri čemu je većina njih bila s područja Istre.

“Danas se u praksi rijetko može čuti sviranje na ovom malom instrumentu, a festivalom želimo očuvati tradiciju. Tako će se uz istraživački rad na području Istre uspjeti sačuvati i revalorizirati ovaj vid nematerijalne kulturne baštine”, rekao je Đulijano Perović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

Zahvaljjući festivalu i mlađi naraštaji će imati priliku upoznati glazbalo iz istarske i kaštelirske povijesti, a u tijeku su i pripreme za održavanje male škole sviranja okarine, koju će za sada polaziti nekolicina djece osnovnoškolske dobi. Oni će ujedno i crtati likovne radove na temu okarine. “Okarina Fest ’22” održat će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja, od kojeg je Općina Kaštelir-Labinci na natječaju dobila 5.000 kuna za sufinanciranje troškova organizacije. Stoga se pozivaju svi zainteresirani svirači, oni koji bi htjeli nastupiti na festivalu, ili svi ostali koji bi htjeli naučiti svirati okarinu da se prijave organizatorima, odnosno Općini ili muzikologu Branislavu Ostojiću