TZO Kaštelir-Labinci predstavila svoja postignuća na Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Cavtatu

TZO Kaštelir-Labinci predstavila svoja postignuća na Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Cavtatu

Prošlog je tjedna u Cavtatu održan Peti međunarodni kongres o ruralnom turizmu. Kongres je svojim programom obuhvatio prezentacije znanstvenih i stručnih radova, okrugle stolove, panel rasprave, radionice i brojna druga događanja koja su okupila znanstvenike iz Hrvatske i drugih europskih zemalja koji su fokusirani na ruralni turizam i ruralni razvoj, ali i predstavnike turističkog sektora i poduzetnike u ruralnom turizmu.

Bila je to izvrsna prilika da se Kaštelir-Labinci, općina koja je za sad jedini hrvatski predstavnik izabran za sudjelovanje u inicijativi UN-ove Svjetske turističke organizacije, istaknu i predstave kao član Mreže „Najbolja turistička sela UNWTO-a“. Prezentacija je pružila uvid u prednosti prijave koju su Kaštelir-Labinci podnijeli Svjetskoj turističkoj organizaciji. Opisane su glavne politike, mjere i inicijative relevantne za dokazivanje predanosti promicanju i očuvanju kulturnih resursa koji selo čine jedinstvenim i autentičnim. U prikazu turističkog potencijala naglasak je stavljen na promociju destinacije u suradnji s poljoprivrednom udrugom Vitis. Predstavljena je nova aktivnost u turističkoj ponudi, odnosno organizirani posjeti obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima gdje turisti otkrivaju čari ruralne Istre i kušaju vino, rakiju, maslinovo ulje i druge domaće proizvode. Kao posebno dobra strana prijave istaknuta je predanost Općine implementaciji mjera i aktivnosti za osiguranje održivosti okoliša kao sastavnice održivog razvitka.

Na kraju prezentacije istaknute su nadolazeće aktivnosti i uloga Općine Kaštelir-Labinci kao člana Mreže koja pruža prostor za međunarodnu razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Turistička zajednica Općine Kaštelir – Labinci je sve prisutne predstavnike ostalih hrvatskih općina pozvala na sudjelovanje u ovogodišnjem izdanju inicijative i poželjela im sreću u što kvalitetnijem predstavljanju svojih mjesta kao pokretača održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu.