Loading Events
  • This event has passed.

« All Events

Verši na šterni

June 1, 2022 - June 5, 2022

 

Susret čakavskih pjesnika
Verši na šterni tradicionalna je manifestacija koja od 1994. godine, kroz susret čakavskih pjesnika postaje tradicionalno godišnje okupljanje i druženje pjesnika. Susret je nazvan Histrijadom, a zbirka pjesama Verši na šterni. Održava se druge subote u mjesecu lipnju u Vižinadi. Gradska knjižnica Poreč svake godine raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini, a pjesme moraju biti nove, još neobjavljene što je pjesnicima poticaj za stvaranje novih stihova. Izbornik se izmjenjuje svake godine, a do sada su to bili: akademik Josip Bratulić, dr. sc. Milorad Stojević, prof. dr. sc. Mirjana Strčić, Antun Milovan, Drago Orlić, prof. Evelina Rudan, Milan Rakovac, dr. sc. Boris Domagoj Biletić, Zdenka Višković Vukić, Nikola Kraljić, mr. sc. Vanesa Begić, dr. sc. Cvjetko Milanja, Irena Grubica, Ljubomir Stefanović, prof. dr. sc. Katica Ivanišević, prof. dr. sc. Tonko Maroević, dr. sc. Valnea Delbianco i Ljerka Car Matutinović koji odbiru najuspješnija ostvarenja koja odabrani pjesnici kazuju na susretu u Vižinadi, unutar živopisnog ugođaja trga i stare šterne.

Osim kazivanja, stihovi ostaju trajno zabilježeni u zbirci Verši na šterni koja predstavlja vrijednu ostavštinu pjesnika različitih čakavskih idioma. Budući da su na natječaj pristizali radovi pjesnika i izvan Istre, 2007. godine je, na prijedlog Gradske knjižnice, Odbor „Verši“ u sastavu Milan Rakovac, Milorad Stojević i Drago Orlić proširuje natječaj. Od tada se Verši šire i izvan Istre, stoga se na natječaj Verši prihvaćaju sve pjesme pisane na čakavskom idiomu neovisno o području boravišta pjesnika.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Poreča – Parenzo, Istarske županije – Regione Istriana, Upravni odjel za kulturu – Assessorato alla cultura te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Details

Start:
June 1, 2022
End:
June 5, 2022

Organizer

Gradska knjižnica Poreč
Email
gradska@knjiznicaporec.hr
View Organizer Website

Venue

VIžINADA-VISINADA (Batistelina šterna )
Batistelina šterna
Vižinada, Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map