Uz kontinuiranu pomoć i podršku Općine

Uz kontinuiranu pomoć i podršku Općine

Klubovi i udruge Općine Kaštelir-Labinci bili su aktivni i u epidemiji

Klubovi i udruge od nemjerljive su važnosti za lokalnu zajednicu na području Kaštelir-Labinci, a zadovoljstvo nam je reći da su unatoč epidemiji i ograničenjima, svi našli način da budu aktivni proteklih godinu dana.

U tome im je umnogome pomogla Općina Kaštelir-Labinci, čija je podrška prisutna već godinama, kroz programe sufinanciranja te kroz dostupnost infrastrukture. Prošle godine Općina je za rad Nogometnog kluba “NK Kaštelir-Labinci”, Muškog rukometnog kluba “28 APRIL” Kaštelir te Ženskog rukometnog kluba “Mladost” Kaštelir izdvojila 180.000 kuna. Sve su to klubovi koji aktivno rade s djecom i mladima do 18 godina, i upravo zato Općina potiče i podržava njihov rad. Osim financijske pomoći, na raspolaganju im je sportska dvorana koju koriste besplatno, a nogometašima sve troškove potrošnje vode i struje te održavanja igrališta također plaća Općina.

“Naša općina ima manje od 1500 stanovnika, pa s ponosom možemo reći da je kroz sportske klubove aktivno oko 115 djece školske i 42 djece predškolske dobi. Iznimno držimo do sporta i zdravog razvoja mladih. Od početka podržavamo rad klubova u kojima treniraju djeca i mladi, a tako će biti i ubuduće, jer ostvaruju odlične rezultate.” – kaže načelnik Općine Kaštelir-Labinci Enio Jugovac, dodajući da se svake godine raspisuje javni poziv na koji se klubovi i udruge javljaju sa svojim programima.

Pa tako nogometni klub broji oko 90 članova od čega njih 65 aktivno trenira i igra nogomet, u tri kategorije uzrasta. U izazovnom vremenu koji je iza njih trudili su se držati članove na okupu te funkcionirati i trenirati koliko su okolnosti dopuštale. Iako u jesenskom dijelu prvenstva nisu odigrane sve utakmice, u klubu se nadaju da će se na proljeće sve nadoknaditi. Treninzi su već započeli i mladi nogometaši kreću u nove pobjede.

Članice ženskog rukometnog kluba željno iščekuju popuštanje mjera, kako bi opet mogle trenirati u dvorani, što trenutačno nije moguće. Ovaj klub okuplja djevojčice od pet do jedanaest godina, a zahvaljujući odličnim rezultatima natječu se u županijskoj ligi. Poželjele su se, kažu, druženja, sporta i novih pehara, pa pozivaju sve djevojčice da im se pridruže u treninzima i nekim budućim uspjesima.

Fenomenalne rezultate postizao je i muški rukometni klub. U trenutku kada je epidemija prekinula treninge i natjecanja, ekipa 2008. godište i mlađi bila je u naletu, jer je u posljednjih sedam utakmica imala pet pobjeda, remi i poraz od vodećeg Gospića te su bili sve bliže ponavljanju povijesnog uspjeha plasmana na državnu završnicu, kojeg su ostvarili samo jednom 2012.godine. Godište 2007. i mlađe imalo je vrlo dobre rezultate u županijskoj ligi, a mini rukometaši 2009. godište bili su na 2. mjestu u županijskoj ligi. U klubu su očekivali velike stvari i od mlađih mini rukometaša 2010. godište na prvenstvu Hrvatske u mini rukometu, jer su i 2019. ušli u polufinale.

U seniorskoj ekipi također su se dešavale jako pozitivne stvari i u trenutku prekida natjecanja ekipa je bila na čvrstom 3.mjestu u 2.Hrvatskoj rukometnoj ligi, što je bio najbolji rezultat od kad se igrao muški rukomet u Kašteliru, a i druga ekipa je bila u sredini tablice 3.hrvatske rukometne lige. Prekidi i treninzi odvijali su se ovisno o tomu kakve su epidemiološke mjere bile na snazi, a u klubu kažu da je COVID 19 svima mnogo uzeo, ali mišljenja su da će ga baš putem sporta uspjeti istjerati te da će uz ozbiljnost svih aktera sportskog i običnog života doći opet ono naše staro normalno. Stoga, svi jedva čekaju da svoje vjerne navijače ponovno počnu pozivati na utakmice.

Tijekom epidemije Zajednica Talijana Labinci nije stala s radom, i cijelo vrijeme aktivnosti održavaju online. Imaju tri grupe modernog plesa, grupu mladih pjevača, vokalnu etno skupinu”Nigrignanum” ( Nigrinjan) koja je tijekom epidemije vježbala preko mobilnih aplikacija te Kreativnu grupu žena Zajednice Talijana Labinci koje se bave izradom ukrasnih predmeta, nakita, reciklažom starih stvari… Kroz godinu Zajednica Talijana organizira i razne druge aktivnosti, poput Zumba plesa ili medicinskih vježbi.

A epidemija ni na koji način nije zaustavila rad lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Grom”, koje se na intervencije u 2020. godini odazvalo čak 95 puta. Od toga su na tehničke intervencije, požare i ostale intervencije izašli 72 puta, a ostalo su bile ophodnje rizičnih požarnih područja tijekom ljetne sezone unutar općine. DVD ima 31 aktivnog člana, a tijekom prvog vala epidemije angažirala ih je Civilna zaštita na dijeljenu hrane i lijekova građanima koji su bili u samoizolaciji te na punktovima između općina su zajedno s policijom pregledavali ispravnost propusnica. Uz to su svakodnevno bili u kontaktu s Crvenim križem Poreč, koji ih je po potrebi angažirao za prijevoz osoba do liječnika i natrag. Osim kod požara, sudjelovali su na intervencijama nakon obilnih kiša u studenom, a nakon potresa koji je pogodio Baniju, zajednos ostalim udrugama na području općine organizirali su u prostorima njihovog doma sakupljanje potrepština i odjeće za stradale. Početkom 2021 godine uputili su se s dva vozila i četiri člana u Petrinju, kako bi dostavili i postavili dvije kamp kućice za dvije obitelji koje su ostale bez kuće te im tako osigurali topli dom za nadolazeću zimu.

I na kraju, želimo naglasiti da su svi mještani i njihova djeca dobrodošli u sve klubove i udruge koji djeluju na našem području. Bit će nam drago da se priključe u što većem broju i da kroz zajedničko druženje promoviramo sport i zdravlje.