Manifestacije i događaji

Manifestacije i događaji

Kod nas ćete moći doživjeti već nadaleko poznatu Gramperijadu, manifestaciju u kojoj se slavi krumpir kao plod. Ako se pitate zašto ime Gramperijada, znajte da je Kaštelir jedino mjesto u Istri gdje se krumpir naziva gramper, i njegova je kvaliteta nadaleko čuvena. Gramperijada se sastoji od natjecanja najčudnijih, najvećih krumpira, a njezin nezaobilazan dio je i priprema svakojakih jela od krumpira, glazba i vesela atmosfera.

Kod nas se održava i proslava Kuzminja koja svaki put izazove oduševljenje mještana i posjetitelja, ponajviše zbog pripreme tradicionalnih jela uživo. Često se u pripremi delicija natječu timovi sastavljeni od članova općinskih tijela, volontera DVD-a, vokalne skupne, članova talijanske zajednice ili sportskih klubova. Kuzminja je proslava kojom se i tradicionalnom Crkvenom procesijom svečano obilježava dan zaštitnika mjesta, Sv. Kuzme i Damijana.

Valja svakako izdvojiti i tradicionalnu proslavu Valentinova, kojoj pridajemo veliku pažnju, s obzirom da je Sv. Valentin zaštitnik Kaštelira. Pozivamo vas i na proslavu blagdana Sv. Ivana, zaštitnika Labinaca, pa se ovaj blagdan u tom mjestu obilježava svake godine 24. lipnja.