U subotu će se u Kašteliru ponovno čuti zvuci tradicionalne okarine

U subotu će se u Kašteliru ponovno čuti zvuci tradicionalne okarine

“Okarina Fest ’22” održat će se ove subote 23. travnja u Kašteliru nakon višegodišnje pauze. Bit će to peta po redu međunarodna manifestacija posvećena okarini, tradicijskom puhačkom glazbalu od pečene gline koje je na našim prostorima poznato više od stotinu godina. Početak manifestacije je u 20 sati u Sali na Domu u Kašteliru. Ulaz je slobodan, a nakon festivala slijedi druženje izvođača i posjetitelja.

Da bi se sačuvala tradicija sviranja na okarini, etnomuzikolog Branislav Ostojić svojedobno je u suradnji s Turističkom zajednicom te Općinom Kaštelir-Labinci osmislio susret svirača koji je postao poznat pod nazivom “Okarina Fest”. Ovogodišnji susret imat će međunarodni značaj, s obzirom da će uz petnaestak svirača sa područja Istre nastupiti i nekoliko svirača iz susjedne Slovenije. Na manifestaciji će također nastupiti Mješoviti pjevački zbor “Korona” iz Umaga, Ženski zbor “Lavanda” iz Novigrada, Vokalna etno skupina “Nigrignanum” Zajednice Talijana Labinci te Hrvatsko kulturno društvo “Istra” iz slovenskog Pirana.

Sviranje na ovom malom instrumentu danas se u praksi rijetko može čuti, a festivalom želimo okupiti izvođače koji sviraju na okarini, kako bi i mlade generacije potaknuli na upoznavanje sviranja na ovom zanimljivom starinskom glazbalu. Želimo očuvati tradiciju i revalorizirati ovaj vid nematerijalne kulturne baština, s obzirom da se okarina nekada svirala i ovdje – rekao je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

“Okarina Fest” jedini je takav susret u Hrvatskoj, a njegov idejni pokretač Branislav Ostojić kod osmišljavanja manifestacije bio je motiviran proučavanjem glazbene povijest Kaštelira unazad stotinjak godina. Tom prilikom je došao do podataka da se na našem području, točnije u naselju Valentići, svirala okarina. Susretom svirača, među kojima su u dosadašnjim nastupima svoje umijeće prezentirali izvođači iz Slovenije, Italije i Mađarske, želi se okupiti sve one koji posjeduju i njeguju umijeće sviranja na tom tradicijskom instrumentu te potaknuti revalorizaciju starog načina sviranja. Na taj način će mladi naraštaji upoznati ovu posebnu vrstu glazbala koje se nekad koristilo na našem području. A dok se čekao travanj i ova zanimljiva manifestacija održana je i mala škola okarine za djecu, pa će pet učenika imati svoj premijerni nastup na ovogodišnjem “Okarina Festu”.

Između održavanja prva dva susreta “Okarina Festa” Branislav Ostojić napisao je stručnu knjigu o tom malom glinenom instrumentu pod nazivom “Okarina-tradicijsko glazbalo” te je svake godine održavao malu školu u kojoj su učenici, ali i odrasli polaznici naučili osnove sviranja na okarini.

“Okarina Fest ’22” organizira Općina Kaštelir-Labinci pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja, od kojeg je Općina na natječaju dobila 5.000 kuna za sufinanciranje troškova organizacije.