Enio Jugovac nakon 24 godine odlazi s mjesta načelnika Općine Kaštelir-Labinci

Enio Jugovac nakon 24 godine odlazi s mjesta načelnika Općine Kaštelir-Labinci

“Onaj tko me naslijedi dobiva financijski stabilnu općinu, a osnovna nit vodilja i dalje treba ostati dobrobit zajednice”

Nakon pune 24 godine predanog rada na mjestu načelnika Općine Kaštelir-Labinci, Enio Jugovac (67) odlazi u zasluženu mirovinu. No za sobom ostavlja niz realiziranih projekata i brojne pozitivne tragove koji su ovu relativno mladu općinu doveli na zavidan stupanj razvijenosti.

Rođen u Dvorima, naselju nadomak Labinci, oduvijek je gajio veliku ljubav prema rodnom kraju. Radio je isprva dugo u turizmu, punih 18 godina. No početkom devedesetih odlučio je od oca preuzeti vođenje privatne stolarske radionice, s obzirom da je bila riječ o uspješnom, obiteljskom tradicijskom obrtu. Paralelno je krenuo i njegov politički život, u kojem je aktivno sudjelovao kao vijećnik Općine Višnjan. Kaštelir je u to doba, naime, bio u sastavu Vižinade, a Labinci pod Višnjanom. No 1997. godine ustrojeni su kao samostalna općina.

  • Odmah sam se kandidirao za načelnika i pobijedio. Počeci su bili iznimno teški. Voditi općinu koja je tek konstituirana bio je velik izazov. Mislio sam da ću na mjestu načelnika ostati privremeno, dok ne postavim općinu na noge. Ali onda vas to povuče, realizirate jedan projekt, pa se već otvara potreba za drugim – priča Enio Jugovac dodajući da je veliku ulogu odigralo to što je kroz sve ove godine imao sjajne i stručne suradnike s kojima mu je bilo zadovoljstvo raditi.

Tako su prolazile godine, paralelno je vodio stolarski obrt i općinu u kojoj nije bio zaposlen, već je samo primao naknadu, znatno manju nego što bi bila redovna plaća načelnika. A onda ga je 2014. godine Povjerenstvo za sukob interesa upozorilo da ne može voditi obrt i biti načelnik, stoga je imenovao poslovođu obrta. Prije četiri godine profesionalno se zaposlio u općini. A u čemu je tajna njegovog uspjeha, i brojnih realiziranih projekata s kojima je krenuo doslovno od nule? Enio Jugovac, naime, ima jedno pravilo kojeg se strogo drži sve ove godine – detaljno i metodično pripremiti projektnu dokumentaciju novcem iz općinskog proračuna, i onda nije problem dobiti dodatni novac na natječajima na državnoj razini.

Odmah u prvom mandatu krenuo je s projektom rekonstrukcije i dogradnje područne osnovne škole, koja je bila u iznimno lošem stanju. S time je omogućeno da djeca pohađaju nastavu u primjerenim uvjetima. I upravo se na primjeru škole već pokazalo koliko je bitno imati kvalitetnu projektnu dokumentaciju, jer su upravo zahvaljujući njoj tada dobili izdašnu financijsku pomoć Ministarstva obrazovanja.

Već 2002. godine općina je dobila i samostalni prostorni plan, što se pokazalo, ističe Jugovac, kao iznimno važna stavka, s obzirom da su jasno definirane zone namjene i osigurano dovoljno građevnog područja, pa u budućim godinama nije došlo do devastacije prostora. Taj je prostorni plan usmjerio sva daljnja događanja, stoga su Kaštelir-Labinci općina koja se može pohvaliti da kod njih praktički nema bespravne gradnje, izvan granica građevnih područja.

Započeo je i razvoj poslovne zone Labinci, izgrađena je sva potrebna infrastruktura te su u njoj mnogi poduzetnici izgradili svoje poslovne objekte koji uspješno posluju i danas.

  • Nakon ekonomske krize 2008. godine razvoj se počeo ubrzano događati. Infrastruktura je na početku mog rada bila jako manjkava, no u međuvremenu smo izgradili i rekonstruirali vodovodnu mrežu. HEP nam je uskočio i proširio svoju infrastrukturu, a priča s kanalizacijskom mrežom je posebno pozitivna, i odvijala se kroz tri zasebna projekta – kaže Enio Jugovac.

Prva faza je bio takozvani “Projekt Jadran”, koji je išao preko Hrvatskih voda. Iako je bio namijenjen općinama koje su smještene uz morsku obalu, Kaštelir-Labinci su se izborili da uđu u njega, zahvaljujući već spomenutom načelu dobro pripremljene projektne dokumentacije. Potom je uslijedila druga faza, a nakon nje i treća koja je obuhvatila izgradnju uređaja za pročišćavanje voda. Kompletna općina pokrivena je kanalizacijskom mrežom, osim naselja Dvori, Rogovići, Cerjani i Mezgeci, no i za ta područja je projektna dokumentacija već u izradi. A što se tiče uređaja za pročišćavanje voda, na taj je dio načelnik Jugovac iznimno ponosan, jer je riječ o suvremenoj ekološkoj priči, i Kaštelir-Labinci su jedino mjesto u Hrvatskoj koje ima tako veliki biljni pročišćivač otpadnih voda, ekvivalenta za dvije tisuće stanovnika. Sve otpadne vode iz kanalizacijske mreže duge 25 kilometara dolaze u uređaj, prolaze kroz filtere i potom u podzemni tank. Tamo se pročišćavaju u komorama te se na kraju ispumpavaju u velika polja u kojima su posađene močvarne biljke. Otpadni mulj se putem pumpi odvaja u zasebno biljno polje i ono se putem biljaka posebno razgrađuje. Na taj način biljke odrade još dodatno pročišćavanje, a fascinantan je podatak da struja za cijeli taj pogon košta mjesečno samo 450 kuna. Projekt kanalizacije stajao je ukupno 35 milijuna kuna, s tim da je općina uređaj za pročišćavanje dobila besplatno preko Svjetske banke.

Još jedna vrlo pozitivna priča iz mandata načelnika Jugovca je ona sa sportskom dvoranom. Projekt je započeo 2006. godine, a već 2008. dvorana je bila otvorena. Iako u ovom slučaju nije pomoglo Ministarstvo, zbog zakonskih regulativa koje su tu pomoć onemogućile, Istarska županija je sufinancirala projekt s tri milijuna kuna, a općina je uspjela prodajom nekretnina namaknuti preostali dio novca od ukupno 18 milijuna kuna koliko je dvorana koštala (danas bi taj projekt koštao nekoliko puta više). No dogodila se i zanimljiva suradnja s poduzetnicima iz poslovne zone Labinci. S obzirom da je dio njih, nakon višegodišnjeg najma, ostvario pravo na otkup zemljišta, trojica su umjesto novca isporučila materijal za sportsku dvoranu, i to u vrijednosti od čak četiri milijuna kuna. Danas je sportska dvorana iznimno rentabilna, i čak 70 posto njezinih troškova pokriva se iz najma. I dodatno, od povrata PDV-a na sportsku dvoranu općina je izgradila dva vodovodna ogranka, kojih bez toga ne bi bilo. Danas općina ima i vrtić s jaslicama te podržava financijski, infrastrukturno i organizacijski rad brojnih klubova i udruga, s naglaskom na sport među djecom i mladima koji bilježe odlične rezultate na županijskim i državnim natjecanjima. Jednako tako, Općina podržava i različite društvene aktivnosti i događanja kroz cijelu godinu.

Mnogo bi se toga još moglo govoriti o uspjesima načelnika Jugovca i njegovih suradnika, ali zaključak je da onaj tko će ga naslijediti dolazi u jednu čistu i stabilnu financijsku priču, bez ikakvih repova.

– Unatoč pandemiji, sve obveze su uredno plaćene i nema nikakvih nepokrivenih kreditnih zaduženja. Finacijska slika je stabilna. Nismo nikada bili rastrošni, a osobno sam se ponašao onako kako se očekuje od čovjeka na tom položaju. Raspolagao sam s općinskim novcem pažljivije nego s vlastitim. Tko god me naslijedi, moći će mirne duše raditi dalje. Poruka za mog nasljednika bi bila da odgovorno obnaša svoju funkciju i da uvijek ima strpljenja te otvorena vrata za stanovnike i njihove upite. Osnovna nit vodilja u ovom radu treba biti dobrobit zajednice – zaključio je Enio Jugovac.